De foto's tonen de bestaande toestand van de keerlus ter hoogte van Eksterlaar. De gevaarlijke verkeerssituatie voor de fietsers wordt ingeroepen als belangrijkste reden dat deze keerlus moet verdwijnen. Door het verdwijnen van deze keerlus zou er een nieuwe lus moeten komen, een keerlus die nu gepland is ter hoogte van de Gitschotellei-Drakenhoflaan-Boekenberglei.

 

Wanneer we echter kijken naar de statistieken verkeersveiligheid (zie figuur hieronder), blijkt dat op dit moment het kruispunt van de Boekenberglei met de Cruyslei gevaarlijker is dan de bestaande keerlus ter hoogte van halte Eksterlaar. Op dit moment komen er trams uit twee richtingen op dit kruispunt. Door de nieuwe tramsporen, zou de tram hier uit drie verschillende richtingen opduiken. Wie in de buurt woont, weet dat er zelfs zonder keerlus al veel verkeersongelukken gebeuren op dit kruispunt. De trams zijn vaak betrokken in de accidenten.

Ongeacht verkeersveiligheid, gaan we akkoord dat de huidige toestand voor het Eksterlaar niet optimaal is. Aanpassingen kunnen en moeten gebeuren. Ook is het een feit dat de Drakenhoflaan -Boekenberglei dringend aan vernieuwing toe is.

Laten we samen zoeken naar een positieve oplossing waar iedereen beter van wordt, op zoek naar het juiste spoor!

In twee rondes verzamelden we respectievelijk 150 en 704 handtekeningen, dit allen van bezorgde bewoners evenmin de meerwaarde van deze plannen inzien. Deze informatie brachten we over aan het kabinet van Koen Kennis, bevoegd schepen voor middenstand en openbaar vervoer.